Чугуївська районна рада Харківської області
Харківська область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Законом України № 3384-IX від 20.09.2023 року передбачено можливість вилучення декларації з відкритого доступу публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

Дата: 10.11.2023 12:04
Кількість переглядів: 121

Фото без описуДоступ до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – Реєстр) на веб-сайті Національного агентства України з питань державної служби (далі – Агентство) на сьогодні обмежений.

Відповідно до Закону України № 3384-IX від 20.09.2023 року "Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану" (далі – Закон), який набрав чинності 12 жовтня 2023 року, посадові особи органів місцевого самоврядування, депутати місцевих рад, інші суб‘єкти декларування, передбачені вищевказаним Законом, зобов‘язані подати декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – Декларації), які у 2022-2023 роках не подали Декларацію, відповідно до статті 45 Закону України "Про запобігання корупції", і кінцевий строк для подання яких настав до дня набрання чинності Законом, в термін не пізніше 31 січня 2024 року.

На підставі вищезгаданого Закону 10 грудня 2023 року буде відкрито доступ до публічної частини Реєстру.

Цим же Законом, передбачено, що у відкритому доступі не відображаються декларації суб’єктів декларування зазначені у ч.ч. 7-14 ст. 45 Закону України "Про запобігання корупції", крім осіб, зазначених у п.п. 1-4 ч. 7 даної статті.

Відтак, Законом передбачено можливість вилучення декларації з відкритого доступу публічної частини Реєстру.

Процедуру вилучення декларацій з відкритого доступу публічної частини Реєстру, порядок направлення письмового подання та його форму врегульовано Порядком вилучення з відкритого доступу декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженим наказом Агентства № 221/23 від 12.10.2023 року (далі – Порядок). Рекомендації Агентства щодо застосування даного Порядку розміщені на веб-сайті Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області за посиланням https://association.kharkov.ua/aktyalne/novyny/2365-pro-deklaruvannia.

Вилучення декларації з відкритого доступу Реєстру у період дії воєнного стану в Україні здійснюється Агентством на підставі письмового подання уповноваженої на це особи.

Так, зокрема, відповідно до п. 3 Порядку встановлення суб’єкта декларування, декларація якого підлягає вилученню з відкритого доступу Реєстру, та направлення до Агентства подання покладаються на: селищного, міського голову або секретаря селищної, міської ради. До зазначених суб‘єктів декларування належать особи, які працюють (проходять службу, виконують повноваження) у такому органі, та/або, які відряджені до таких органів (пп. 1, 2, 5-11 п. 3 Порядку), а також особи, які працюють (проходять службу) на комунальних підприємствах (установах), що належать до сфери управління такого органу, та/або, відряджені до таких підприємств/установ (пп. 1, 2, 5-11 п. 3 Порядку).

Окрім того, відповідно до абз. 2 п. 4 Порядку селищний, міський голова або секретар селищної, міської ради забезпечують виконання положень цього Порядку керівниками комунальних підприємств (установ), що належать до сфери управління таких органів.

Вимоги до подання визначені у п. 6 Порядку.

Процедуру направлення подання стосовно суб’єктів декларування, які працювали (проходили службу, виконували повноваження) в органах місцевого самоврядування, комунальних підприємствах (установах), що належать до сфери управління такого органу і які не працюють (звільнені зі служби, не виконують повноваження) в іншому органі (військовому формуванні), зазначеному у п. 3 цього Порядку, врегульовано п. 5 Порядку.

Тож не зволікаємо час, визначаємось із колом суб‘єктів декларування, декларації яких підлягають вилученню, та завчасно направляємо відповідні подання до Агентства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь